11 tips til belysning i haven | Bosch DIY (2024)

Haven er vores tilflugtssted. Her mødes vi med venner, finder afslapning og ro, lader batterierne op og nyder naturen. Det er vores bolig i det fri, som vi vil bruge året rundt og på alle tider af døgnet. Med et gennemtænkt lyskoncept kan du også skabe en hyggelig atmosfære om aftenen. Det er vigtigt at bruge energibesparende lyskilder effektivt og selvfølgelig tage hensyn til naboer og dyreliv. Med 11 tips viser vi dig, hvilke aspekter du skal overveje, når du planlægger havens belysning, og hvilken teknologi du kan bruge.

Vigtige aspekter af havebelysning

  1. Vejrbestandigt udendørs lys
  2. LED-teknologi og lysstyrke til udendørs brug
  3. Installationstips og belysningssystemer
  4. Lys giver mere sikkerhed
  5. Stemningsfylde omgivelser med belysning
  6. Sæt træer, buske, bede og mure i scene
  7. Oplysning af bassiner, havedamme mm.
  8. Mobile lyskilder til haven
  9. Energibesparende solcelleteknologi
  10. Insektvenligt lys
  11. Tag hensyn til naboerne
11 tips til belysning i haven | Bosch DIY (1)

Vejrbestandige udendørslamper

Udendørslamper udsættes for fugt, støv og snavs og skal derfor have tilstrækkelig beskyttelse mod det. Derfor bør du kun bruge lamper i haven, der har en passende beskyttelsesklasse, den såkaldte IP-kapslingsklasse. Hvilken beskyttelsesklasse dine havelamper skal have afhænger af den planlagte placering. For eksempel skal udendørs væglamper, der er placeret ved indgangen til huset eller ved siden af bagdøren til haven, have mindst IP-kapslingsklasse 44. Det betyder, at lamperne er beskyttet mod, at 1 mm store fremmedlegemer og stænkvand kan trænge ind. Jordspots og havespots skal være endnu bedre beskyttet mod støv og vand og have IP-kapslingsklasse 65 eller 67. Ønsker du at oplyse din havedam eller pool, skal du vælge lamper, der fungerer permanent under vand og er mærket med IP-kapslingsklasse 68.

IP (Ingress Protection/kapslingsklasse)

1. Kodenummer:
Beskyttelse mod fremmedlegemer
2. Kodenummer:
Beskyttelse mod vand

0 ubeskyttet

0 ubeskyttet

1 fremmedlegeme > 50mm

1 vanddråber

2 fremmedlegemer > 12mm

2 vanddråber <15°C

3 fremmedlegemer > 2,5 mm

3 vandstænk

4 fremmedlegemer > 1 mm

4 vandsprøjt

5 beskyttelse mod støv

5 vandstråler

6 tæt mod støv

6 stærke bølger/kraftige vandstråler

7 midlertidig nedsænkning i vand

8 konstant under vand

9 højtryks- og dampstråler

LED-teknologi og lysstyrke til udendørs brug

Udendørslamper er nutildags som regel udstyret med moderne LED-teknologi. LED'erne bruger meget mindre strøm end traditionelle glødepærer og holder længe. LED-lamper fra mærkeproducenter kan brænde i flere 10.000 timer. Ikke desto mindre skal du sikre dig, at LED'erne i dine lamper udendørs er udskiftelige, så du ikke skal smide hele lampen væk, bare fordi den ene diode ikke længere virker.

LED-teknologi er ideel til planlægningen af havebelysning, fordi du kan bruge lavspændingssystemer. Du kan selv installere et 12 V lavspændingssystem. Men hvis du ønsker at udstyre din have med 230 volt energisøjler, skal du overlade installationen af kablerne til et specialiseret elfirma. Strømkablerne skal lægges mindst 60 cm dybt i jorden og skal helst have fem ledere. Du kan derefter tilslu*tte dine udendørslamper til den professionelt konstruerede energisøjle, der fungerer som strømfordeler, ved hjælp af stikkontakter og en lavspændingstransformator, der regulerer strømmen ned til 12 volt.

Når du vælger lamper, skal du være opmærksom på, hvilken lysfarve LED'erne har. Med moderne LED-lamper måles lysstyrken ikke længere i watt, men i lumen (lm). Til udendørs brug, for eksempel til at oplyse en terrasse eller en husmur, er lamper på 400 til 600 lumen velegnede. Det svarer til et watt-tal på omkring 40 watt. Men hvis du ønsker at oplyse en indkørsel kraftigt, bør du installere spotlights på 1000 til 1500 lumen. Det svarer til omkring 100 watt. Den slags kraftige lamper egner sig naturligvis ikke til stemningsbelysning i haven, men bruges af sikkerhedsmæssige årsager og bør kun være tændt i kort tid og kobles sammen med en bevægelsesdetektor.

Installationstips og belysningssystemer

Hvis du helst vil have det snorlige og professionelt, kan du udstyre din have med et sammenhængende belysningssystem. Hvis det kører på lavspænding, kan du selv installere det ved hjælp af eksisterende energisøjler. Vælg en blanding af jordspots, spots, lyslister og sokkellamper for effektivt at iscenesætte din have.

Med kontakter eller fjernstyrede afbrydere kan de enkelte lamper tændes, slukkes og for eksempel dæmpes. Forskellige producenter tilbyder også integration i smart home-systemer. Lamper med farveskift mellem RGB-farver og hvid fås også, så du kan indhylle din aftenhave i en individuel verden af lys. Det er bedst at forespørge om mulighederne hos specialforhandlere.

Når du lægger et lavspændingssystem, behøver de tynde kabler ikke nødvendigvis lægges under jorden, men du skal sørge for, at de alligevel er beskyttet mod skader. Når du har noteret kablernes rute eller tegnet dem ind i din haveplan, kan du skjule kablerne med muld, bunddække eller småsten. Hvis du alligevel skal lede efter de nedgravede kabler en dag, hjælper Truvo fra Bosch dig med at finde dem i en lægningsdybde ned til 5 cm.

11 tips til belysning i haven | Bosch DIY (3)

Lys giver mere sikkerhed

Ved at oplyse din have sørger du for mere sikkerhed og orientering. Havegangen frem til huset, indkørslen eller selve husets indgang skal være belyst i mørke, så man trygt kan gå der. Snublefælder som trappetrin eller andre afsatser skal være tydeligt synlige. Du kan bruge pærer med koldt hvidt lys til at gøre selv de mindste detaljer synlige. Det er tilrådeligt at arbejde med bevægelsesdetektorer, så lyset ikke er tændt konstant. Husk også at forsyne dårligt synlige områder omkring huset med lyskilder for at afskrække indbrudstyve.

11 tips til belysning i haven | Bosch DIY (4)

Pullertlamper, der udsender deres lys nedad, er ideelle til dine havegange og stier. Du kan også installere jordspots, men du skal sikre dig, at de ikke blænder. Lysslanger, også kendt som strips, som du for eksempel kan installere langs kanten af grusstier formidler et moderne udtryk. De lysende linjer tegner på imponerende vis stier eller haveganges forløb om natten, så de ligner små, lysende floder, der snor sig gennem dit grønne rige.

11 tips til belysning i haven | Bosch DIY (5)

Lys skaber en stemningsfuld atmosfære

Når det kommer til belysning, er følelsen af velvære lige så vigtig som sikkerheden: Lyskilder i områderne udendørs forskønner haven og gør den bedre at opleve, når det er mørkt. Det betyder dog ikke, at den skal være fuldstændigt oplyst fra solnedgang til solopgang, men derimod at enkelte lyskilder skal placeres målrettet, så kun små områder fremhæves. Et vellykket belysningssystem leger med kontrasterne mellem lys og skygge.

Udendørsbelysning er ikke kun smuk at se på om sommeren, når du tilbringer aftentimerne udenfor, men også om vinteren, hvor du normalt kun ser haven inde fra huset. Hvis udearealet mangler belysning, kigger du ud i et sort hul – din have forsvinder ud i intetheden. Men hvis enkelte træer og buske eller drivhuset er oplyst, kan du nyde et vinterligt havelandskab, mens du sidder i sofaen med en varm kop te.

Tip: Hvis du samtidig oplyser områder bagerst i haven, vil din have få en særlig intens rumlig effekt, og udsigten fra vinduet bliver endnu mere imponerende. Men oplys kun terrassen, som er direkte bag vinduet, sparsomt, så lyskilderne i den bagerste del af haven stadig kan fornemmes.

Belysning inde og ude

Nu har du sikkert også lyst til at finde den rigtige belysning til brug indendørs: Med de rigtige tips til hvert rum kan du indrette din bolig genialt med lys. Vi har 5 lampeideer, du kan bygge selv. Fyrfadslys-ovnen er hyggelig og giver varme både indendørs og udendørs.

11 tips til belysning i haven | Bosch DIY (6)

Iscenesæt træer, buske, bede og mure

Bladenes struktur og træer og buskesmaleriske vækstformer kommer til deres ret, når planterne belyses nedefra med spotlights stillet på jorden eller spots stukket ned i jorden med jordspyd. Indbyggede lamper i jorden har den fordel, at de selv om dagen er integreret næsten usynligt i havedesignet. De stråler direkte opad og bør ikke bruges i umiddelbar nærhed af siddehjørner eller stier, da deres lys kan forårsage blænding. Jordspots, der stilles på overfladen eller stikkes i jorden på et jordspyd, er fleksible i deres orientering, og lysretningen kan ændres.

Hvis du ønsker at belyse et bredt træ eller en busk, skal lysudgangsvinklen være omkring 40 grader. Til slankere træer anbefales en udgangsvinkel på omkring 20 grader.

Du kan også belyse mure eller flotte hegn. Strukturen i en mur af natursten kommer for eksempel bedst til sin ret ved indirekte belysning med jordspots eller en lysliste.

11 tips til belysning i haven | Bosch DIY (7)

Staudebede, rosenrabatter eller prydgræsser kan også bades i magisk lys med en passende belysning. Det er bedst at placere jordspots i bede, så du kan belyse forskellige planter afhængigt af årstiden: Om foråret kan du for eksempel sætte lys på tulipaner og påskeliljer. Om sommeren iscenesættes roser, og om efteråret indtager oplyste prydgræsser aftenhaven.

Du kan også dekorere dine bede med dekorative lyskugler eller andre lysobjekter. Mottoet "less is more" gælder også her. Et stort enkeltstående objekt eller en lille dekorativ gruppe ser normalt bedre ud end for mange lyspunkter, der får bedet til at virke uroligt eller rodet.

11 tips til belysning i haven | Bosch DIY (8)

Oplysning af bassiner, havedamme mm.

Hvis du vil nyde magien ved din pool eller dam om natten, så installer lyskilder i vandet og langs kanten. Flydende vand som vandfald, vandfontæner, springvand, vandsten, vandløb eller vandfaldsfontæner kan også bruges til spændende lysinstallationer. Du kan for eksempel bruge spots monteret på/i jorden til at oplyse vandfald eller vandsten. Lyslister er velegnede som indirekte belysning til vandfaldsfontæner. Du kan selvfølgelig også oplyse din dam eller pool med undervandsspots. Disse lamper skal være i IP-kapslingsklasse 68.

Når du bruger undervandsbelysning i damme, skal du sørge for kun at tænde dem i kort tid om aftenen, så dyre- og insektverdenen ikke forstyrres unødigt.

11 tips til belysning i haven | Bosch DIY (9)

Mobile lyskilder til haven

Mobile belysningsløsninger er særligt velegnede til selektiv belysning af siddegrupper, for eksempel til en hyggelig aften i haveloungen eller en grillaften med vennerne. Mange bordlamper, bærbare lyselementer og også større standerlamper er nu drevet af batterier, der eksempelvis kan genoplades via en USB-port. Mobile solcellelamper kan også bruges som fleksible lyskilder. Med UniversalLamp 18 har du et dæmpbart lys til spontan brug i din have, for eksempel hvis du skal have lavet noget arbejde færdigt efter mørkets frembrud.

11 tips til belysning i haven | Bosch DIY (10)

Energibesparende solcelleteknologi

Du kan bruge solcelledrevne lys både i form af mobile lyskilder og i din fast installerede havebelysning. For eksempel kan man få udendørs væglamper, der fungerer med solcelleteknologi. De skal dog placeres i områder eksponeret for solens stråler, så lagertankene kan fyldes op i løbet af dagen. På nordsiden af huset er der normalt ikke nok dagslys til tilstrækkelig opladning. Hvis en solcellelampe er udstyret med et separat solpanel, bør du altid vende panelet mod syd og sikre dig, at det ikke står i skyggen af træer og buske. Nu og da bør du fjerne støv og snavs fra panelet, så det stadig kan fungere.

11 tips til belysning i haven | Bosch DIY (11)

Insektvenligt lys

Insekter tiltrækkes af lys, især koldt lys. Da de konstant summer rundt i lyskilden, kan de faktisk dø af udmattelse, blive et let bytte for deres rovdyr eller komme ind i lampens hus og brænde eller sulte ihjel der. I de senere år er mange nataktive insektarter uddøde i Europa.

Så hvis du vil oplyse din have på en insektvenlig måde, så vælg lamper, der udsender varmt hvidt lys, og som er dæmpbare – de er også mere behagelige at se på for dig. Insekter tiltrækkes ikke så meget af lyskilder, der ligger i intervallet 1500 til 2700 K, fordi dette lysspektrum næsten ikke er synligt for dem. Lysstyrker på over 3000 K virker derimod meget tiltrækkende på insekter.

Der findes nu også lamper, der har en tilstand med insektvenligt lys og kun skifter til en stærkere lysintensitet, når der er bevægelse. Dette vil for eksempel være en meget insektvenlig belysningsmulighed til husets indgangsparti.

Husk også ikke at lade din havebelysning være tændt hele natten. Lyskilderne til æstetisk belysning bør kun være tændt, når der faktisk er nogen, der har glæde af dem. Fugle, pindsvin og andre dyr kan ikke undgå at blive forstyrret i deres dag-nat-cyklusser af for meget kunstigt lys. Emnet "lysforurening" eller lyssmog er også relevant for folks søvnmønster – så lad være med at overdrive.

Tag hensyn til naboerne

Når du laver din havebelysning, skal du sørge for, at dine naboer ikke bliver forstyrret af lyskilderne. En belyst hæk i skel kan give ballade, ligesom en spot, der lyser direkte ind i dine naboers stue eller soveværelse. Omhyggelig og hensynsfuld placering af lyskilderne forhindrer nabostridigheder. I sidste ende skal din havebelysning jo give dig glæde og ikke problemer.

Er der gået et lys op for dig nu, så du også er blevet interesseret i emnet belysning? Så kan du også være kreativ indendørs med vores 5 ideer!

Vil du vide mere om, hvornår forskellige opgaver i haven skal udføres, kan du se de rette tidspunkter for alle vigtige opgaver i voreshavekalender.

11 tips til belysning i haven | Bosch DIY (2024)

References

Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Saturnina Altenwerth DVM

Last Updated:

Views: 5452

Rating: 4.3 / 5 (64 voted)

Reviews: 87% of readers found this page helpful

Author information

Name: Saturnina Altenwerth DVM

Birthday: 1992-08-21

Address: Apt. 237 662 Haag Mills, East Verenaport, MO 57071-5493

Phone: +331850833384

Job: District Real-Estate Architect

Hobby: Skateboarding, Taxidermy, Air sports, Painting, Knife making, Letterboxing, Inline skating

Introduction: My name is Saturnina Altenwerth DVM, I am a witty, perfect, combative, beautiful, determined, fancy, determined person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.